Talvipyöräily ei ole haaste, se on mahdollisuus!

Moni lopettaa pyöräilyn, kun päivä lyhenee, tuuli yltyy, sataa vettä tai räntää. Tällaiset pyöräilykelit näyttävät haastavilta, mutta niihinkin löytyy ratkaisut, joilla pyöräilyä voi jatkaa ympäri vuoden. Talvipyöräily sopii meille kaikille, jotka haluavat saada raitista ilmaa sekä hyötyliikuntaa ekologisin arvoin.

Nuppu Hepo-oja on pyöräillyt jo viitisen vuotta myös talvisin. Näin hän tekee jokainen työpäivä vuodenajasta riippumatta. Työmatkaa kertyy yhteen suuntaan 14 kilometriä. Nuppu lähtee töihin jo aamuvarhain, ja talvisin aura-autot eivät ole ehtineet puhdistaa pyöräteitä. Silloin työmatkaan menee tuplasti enemmän aikaa kuin kesäkeleillä, jolloin aikaa kuluu noin 40 minuuttia.  Nupulle työmatkapyöräily on muutakin kuin hyötyliikuntaa ja kunnon kohentamista. Se on oma hetki, jolloin keskittyy vain polkemiseen, ja ajatukset ovat pois hektisestä elämästä. Voi nauttia maisemista ja raikkaasta ilmasta. Vaatiihan se myös sisukkuutta polkea vesi- tai lumisateessa, loskassa tai liukkailla pyöräteillä, mutta kun olet perillä on voittajafiilis!

Nuppu käyttää samaa pyörää työmatkoilla kesällä ja talvella. Pyöräksi hän valitsi Tunturi-hybridipyörän, joka on suunniteltu työmatkoille ja pidemmille pyöräretkille. Nupun pyörään asennetaan nastarenkaat heti kun talviolosuhteet alkavat. Hyvät nastarenkaat ovat pistosuojatut, pitävät jäällä ja lumella sekä antavat ajovarmuutta. Schwalbe Marathon Winter on laadukas nastarengas, jossa on 240 alumiininastaa takaamassa erinomaisen pidon. Renkaan nappuloiden kitkakuviointi lisää pitoa nastojen lisäksi. Marathon Winter -rengas on pistosuojattu ja se rullaa todella hyvin.

Paukkupakkanen tai kova lumisadekkaan ei saa Nuppua jättämään pyörää varastoon, vaan ratkaisu löytyy pukeutumisesta. Talvipyöräily ei vaadi huipputeknisiä pyöräilyasuja, vaan alkuun pääsee perusvarusteilla, joita muutenkin käyttää talvella ulkona liikkuessaan. Pikkupakkasella Nupun varustukseen kuuluu mm. maastohiihtotakki ja -hanskat, juoksuhousut, putkihuivi sekä pyöräilykypärä. Näiden alla on tekninen kerrasto. Nollakelillä vaatemäärää voi vähentää. Kovemmalla pakkasella voi vaihtaa paksumman fleecetakin päällystakin alle. Tärkeää on suojata hyvin sormet ja varpaat. Nuppu käyttää kevyesti topattuja matalavartisia vaelluskenkiä ja pitkävartisia sukkia, jotka suojaavat hyvin myös nilkat. Rukkasten ja lapasten alla on hyvä käyttää sormikkaita, kun lämpötila alkaa olemaan miinuksen puolella. Kun talvipyöräilykärpänen on iskenyt, on järkevää panostaa myös pyöräilyvaatteisiin kuten talvipyöräilyhousuihin, jossa on tuulenpitävä etuosa sekä korkea vyötärö, tuulenkestävään Softshell-takkiin- sekä vedenpitävään pyöräilytakkiin.

Talvipyöräilyn viisi vinkkiä:

  1. Vaihda nastarenkaat ajoissa. Satsaa laadukkaisiin nastarenkaisiin.
  2. Näe ja tule nähdyksi. Tehokkaat ajovalot sekä heijastimet vaatteissa.
  3. Pukeudu sään mukaan. Suosi kerrospukeutumista. Lämmintä alle ja tuulenpitävää päälle. Muista suojata hyvin sormet ja varpaat.
  4. Huolla pyörääsi myös talvella ja säilytä sitä sisätiloissa, jos mahdollista.
  5. Käytä tavaroiden kuljettamiseen mieluummin sivulaukkuja kuin reppua, joka hiostaa selkää vaatekerrosten alla.