PYÖRÄN VALINTA
Polkupyörän ostamiseen kannattaa käyttää tovi aikaa ja kuunnella ammattilaisten vinkkejä.
Pyörä käytön mukaan
Ennen ostamista on hyvä miettiä, minkälaista pyöräilyä eniten harrastaa. Poljetko työmatkoja asfaltoituja kävelyteitä pitkin, roiskutatko rapaa metsäreiteillä vai tarkkailetko sykemittaria käppyräsarven satulassa?
Kun ensisijainen käyttötarkoitus on selvitetty, voidaan kartoittaa siihen soveltuvat pyörämallit. Mallin valintaan vaikuttaa tietysti myös hinta. Hinta on kohtuullisen suoraan verrannollinen laatuun. Rahalla saa vähän jouhevammin vaihtavia vaihteistoja, tehokkaampia jarruja tai rullaavampia laakereita. Kaikki Tunturin pyörät on valmistettu laadukkaista osista, joten kaikki tarjolla olevat pyörät ovat hyviä valintoja.
Valitusta mallista katsotaan polkijalle oikea runkokoko. Tarvittaessa pyörää voidaan varustella esimerkiksi tavaratelineellä, lokasuojilla tai vaikka kiinteällä lukolla. Sitten on polkunautinnon vuoro, somea unohtamatta. Tunniste #NBD (new bike day) on kiva näyttää ystäville ja saada itselle muistoksi uuden pyörän ensi metreistä!
EMÄPUTKEN KULMA
EMÄPUTKEN PITUUS
RUNGON PITUUS
ISTUINPUTKEN KULMA
RUNGON KORKEUS
Sopivan polkupyörän valinta lapselle
Muistatko ensimmäisen polkupyöräsi? Monet meistä muistavat ainakin pyörän värin ja ylpeyden tunteen, kun apupyörät jäivät historiaan. Jotta elämänmittaisen taidon oppiminen onnistuisi mutkattomasti lasten pyörää hankittaessa oikean kokoisen ja laadukkaan menopelin valinta on tärkeää.
Näin valitset sopivan pyörän lapselle
Lapselle mitoitukselta sopivan pyörän löytyminen on olennaista niin turvallisuuden kuin pyöräilytaitojen kehittymisenkin kannalta. Ensipyörää etsittäessä on hyvä muistaa, että pyörä ei saa olla liian suuri, sillä opetteluvaiheessa jalkojen tulee ylettyä tukevasti maahan. Polkupyörän oikea runko- ja rengaskoko sekä rungon sopiva mitoitus vaikuttavat tasapainoon ja ohjauksen hallintaan. Lapselle paras ajoasento on pysty, ja kun painopiste asettuu oikein, tuntuma on vakaa. Näin tasapainon ylläpitäminen on helpompaa, ja uuden taidon opetteleminen tuntuu hauskalta. Löytääksesi sopivan pyörän lapselle, tutustu oheiseen lastenpyörien ohjeellisiin suosituskokoihin.
Vaihteet vai ei?
Kun pyöräilyn alkeet ovat hallussa, tulee ajankohtaiseksi miettiä vaihdepyörän tarpeellisuutta. Vaihteita ei kannata arastella, sillä ne ovat oiva lisä pyöräilyn nautittavuuden kannalta. Näin lapsen on helpompi polkea vanhempienkin seurassa esimerkiksi ylämäessä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tyttöjen pyörähankintaan: jostain syystä pojille ostetaan vaihdepyöriä, mutta tytöille valitaan useammin yksivaihteinen polkupyörä. Turvallisen pyöräilyn kannalta vaihteita on hyvä opetella käyttämään jo nuorena. Vaihteet lisäävät myös ajomukavuutta, jolloin pyörää tulee käytettyä useammin. Kun pyörä on lapselle mieluisa, opettelukin sujuu luontevasti.
Lasten pyörien ohjeelliset suosituskoot
Pyörän rengaskoko
26″
24″
20″
16″
12″
Lapsen pituus / ika (arvio)
135-160 cm / yli 11 vuotta
125-140 cm / 8-11 vuotta
110-125 cm / 5-8 vuotta
90-110 cm / 3-5 vuotta
80-100 cm / 2-4 vuotta
Ota lapsi mukaan pyöräostoksille
Oikean kokoisen polkupyörän valinnassa lapselle on erittäin tärkeää sen koeajaminen. Ota siis lapsi mukaan pyöräostoksille, ja kysy neuvoa liikkeen myyjältä pyörän valintaan. Perussääntönä voidaan pitää kolmea asiaa: Päkiät pitää ylettyä maahan, polvet ei saa osua ohjaustankoon ja ajoasennon pitää olla pysty. Lasten polkupyörän hankinnassa kannattaa ottaa huomioon myös lapsen pyöräilytaidot. Toiset osavaat käyttää vaihteita ja käsijarruja. Toisille on taas parempi vaihtoehto hankkia pyörä, jossa on jalkajarru ja napavaihteisto. Kannattaa huomioida, että lapset kasvavat joka vuosi, joten liian pientäkään polkupyörää ei ole syytä hankkia. Istuimen korkeutta voi pikkuhiljaa nostaa, jolloin pyörän käyttöikä pidentyy. Lasten polkupyörän laatuun kannattaa panostaa, koska silloin sitä voi kierättää vaikkapa nuoremmille sisaruksille. Laadukas lasten pyörä säilyttää myös jälleenmyyntiarvonsa hyvin.