Usein kysytyt kysymykset

Sopiva pyörämalli - Mitä pyörämallia suosittelette minulle?

Pyörän valintaan kannattaa paneutua hyvin, sillä kyseessä on pitkäaikainen sijoitus. Tutustu malleihimme nettisivujemme pyörävalitsimen avulla. Kun olet mielestäsi löytänyt itsellesi sopivan mallin, käy Tunturi-jälleenmyyjän luona tutustumassa pyöriin tarkemmin. Asiantunteva Tunturi-jälleenmyyjä osaa kartoittaa tarpeesi pyöräilytottumustesi perusteella ja ehdottaa sinulle sopivaa pyörämallia valikoimastamme.

Huolto - Kuinka uutta pyörääni tulisi huoltaa?

Pyörän ehdottomasti tärkein huoltotoimenpide on pyörän sisäänajohuolto n. 50-150 ajokilometrin jälkeen. Tässä huollossa tarkistetaan vanteiden puolaus, ohjainlaakeriston oikea kireys sekä vaijereiden ja jarrujen säädöt. Huollon voi suorittaa joko myyjäliike tai valmistajan valtuuttama korjaamo, joka tekee työstä merkinnät pyörän huoltokorttiin. Muista ottaa takuukortti mukaan, kun viet pyörän huoltoon. Tämän jälkeen suosittelemme vuosihuoltoa aina syksyisin vuotuisen pyöräilykauden päättyessä. Huoltojen välillä on tärkeä huolehtia oikeasta rengaspaineesta ja pitää pyörä puhtaana.

Varaosat - Tarvitsen varaosia pyörääni, voinko hankkia niitä suoraan Tunturilta?

Tunturi-pyöriin saa käypiä varaosia vielä vuosienkin jälkeen. Ota yhteyttä lähimpään Tunturi-jälleenmyyjään, joka pystyy tilaamaan tarvittavat osat meiltä.

Takuuasiat - Pyörässäni on ilmennyt vika, joka mielestäni kuuluu takuun piiriin. Mitä teen?

Ota yhteyttä tuotteen myyneen Tunturi-liikkeen puoleen. He hoitavat takuukäsittelyn meihin päin. Muista ottaa pyörän takuukortti mukaasi asioidessasi liikkeessä.

Käyttöohjeet - Olen hukannut pyöräni käyttöohjekirjan. Mistä saan uuden?

Käyttöohjekirja löytyy pdf-muodossa sivuiltamme. Suora linkki löytyy tästä.

Teippaukset - Olen entisöimässä vanhaa Tunturi-pyörääni, mistä saisin pyörään uudet runkotarrat?

Uusissa pyörissä käytetyt teippaukset ovat rungossa suojalakan alla turvassa. Perinteisiä liimatarroja ei siis ole ollut käytössä vuosiin, ja siksi niitä ei ole enää varastoitu. Useat entisöijät ovat teettäneet itse runkotarrat esimerkiksi paikallisessa mainosteippaamossa Tunturi-logon perusteella. Poikkeuksena tähän on Poni-tarrasarja, joka on tilattavissa Tunturi-jälleenmyyjältäsi.

Kadonnut avain - Minulta hukkui molemmat pyöräni lukon avaimet, mistä saisin uusia avaimia?

Jos pyöräsi avaimen numerokoodi on tallessa ja lukko on merkiltään joko Axa tai Basta, saat tilattua uuden avaimen osoitteesta Axa Key Service. 

Jos sinulla ei ole pyörän avainkoodia enää tallessa tai lukko on muun kuin edellä mainitun valmistajan tuote, ota yhteyttä Tunturi-jälleenmyyjään.  Jotkut lukkoliikkeet pystyvät tekemään uusia avaimia myös vanhan alkuperäisen avainmallin mukaan kopioituna. 

Märkä istuin - Satulani imee vettä sisäänsä, onko kyse valmistusvirheestä?

Jos joudut jättämään pyöräsi sateeseen seisomaan pidemmäksi ajaksi, kannattaa istuin suojata muovipussilla tai erillisellä istuinsuojalla. Istuimen rakenne on sisältä huokoinen, jotta se olisi ajettaessa miellyttävän tuntuinen – siis riittävän pehmeä. Vain istuimen pinta on tiivistä materiaalia ja istuimen alapinnalla on huokoisempaa pinnoitetta, jotta istuimen pehmustava vaikutus toimisi. Istuimen alapuolella on siis pieniä huokosia, josta sadevesi saattaa päästä pidemmän ajan kuluessa ryömimään istuinpehmusteeseen, jos pyörä jää pitkäksi ajaksi sateelle alttiiksi. Käytön, siis pyöräilyn, aikana istuin erittäin harvoin pääsee kastumaan sateen takia sisästä märäksi. Pahasti kastuneen istuimen saa kuivattua siten, että ensin painelee istuimen päälipuolelta kädellä niin paljon kuin suinkin on mahdollista, jotta suurin osa kosteudesta saadaan pois pehmusteesta ja tämän jälkeen istuin laitetaan yöksi kuivaan ja lämpimään paikkaan kuivumaan lisää. Yleensä tällä tavalla toimien istuin saadaan kuivaksi yhden yön aikana. Kun nämä toimenpiteet on suoritettu, kannattaa ottaa se istuinsuoja tai muovipussi käyttöön istuimen suojaamiseksi sateessa säilytettäessä.

Tunturi-mopot - Olen ostanut vanhan Tunturi-mopon. Mistä saisin lisätietoa mopostani?

Tunturi on luovuttanut mopojen ja moottoripyörien lähetyskirjat Auranmaan Mopedi- ja Ajoneuvoharrastajat ry:lle (AMA ry). Tunturi ei siis enää palvele Tunturi-mopojen vuosimallikysymyksissä, vaan palvelu on siirretty Auranmaan Mopedi- ja Ajoneuvoharrastajat ry:lle. Auranmaan Mopedi- ja Ajoneuvoharrastajat ry toimii Turku-Salo-Pori-alueella ja sen tavoitteena on edistää mopojen ja muiden vanhojen ajoneuvojen harrastusta eri tavoilla. Kerholla on myös museotarkastusoikeudet ja se onkin erikoistunut nimenomaan mopojen tarkastuksiin. Tunturi-tietämys on varsinkin erittäin hyvä. Tunturin valmistenumero-palvelun siirtyminen kerholle onkin pitkäjänteisen työn tulosta ja merkki siitä, että kerho on saanut hyvän aseman omalla osaamisalueellaan. Lisätietoja Ama ry:stä löytyy yhdistyksen kotisivuilta https://www.ama-ry.com/