Työmatkapyöräily kannattaa

Työmatkapyöräily Tunturilla

Onko työmatkasi sellainen, että voisit kuvitella kulkevasi sen muulla välineellä kuin autolla tai hyppäämällä julkisen liikenteen kyytiin? Kesälomat ovat takana päin ja monet pohtivat jonkinlaista keinoa pitää kuntoa yllä. Aina liikkumisen ei tarvitse olla erikseen suoritettavaa urheilua kuntosalilla tai ulkona. Liikunta kuin liikunta – yhtä kaikki sen hyödyt ovat samanlaiset liikut sitten vapaa-ajalla tai hyötyliikuntana. Jos olet joskus pohtinut alkavasi pyöräilemään työmatkat, niin lue tämä juttu – saatat vaikka innostua.
Teksti -ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila

  1. Työmatkapyöräily on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Jos poljet töihin ja takaisin kotiin viisi kertaa viikossa, ja matka on riittävän pitkä, riittää se viikoittaiseksi liikuntasuoritteeksesi. Ei enää rättiväsyneenä raahautumista kuntosalille tai ryhmäliikuntatunneille. Ei joka iltaista juoksu tai kävelylenkkiä. Samalla kun poljet itsesi töihin, minne joka tapauksessa menisit, teet kunnollesi palveluksen. Pyöräily helpottaa painonhallintaa, parantaa verenkiertoelimistön toimintaa sekä hapenottokykyä, voimistaa alaraajojen lihaksia ja on nivelille ystävällinen tapa liikkua. Lisäksi se haastaa tasapainoa ja koordinaatiota. Kiinnitä huomiota myös pyöräilyasentoon. Jämäkkä ote ohjaustangosta, mutta älä purista liikaa. Hartiat rennot, katse eteenpäin ja niska sekä pää vartalon jatkeena. Toki yläkroppakin tarvitsee liikettä, joten on plussaa, jos niitä harjoitetaan pyöräilyn lisäksi vaikkapa muutaman kerran viikossa kuntosalilla.
  2. Työmatkapyöräily säästää loppuen lopuksi aikaa. Vaikka pyöräily töihin voi viedä jonkin verran kauemmin kuin hurauttaa sinne autolla, säästät aikaa. Yleensä työn jälkeiset harrastukset vaativat paikan päälle menemisen, itse harrastus vie oman aikansa ja sitten täytyy palata kotiinkin. Kun käytät työmatkat hyödylliseen liikuntaan, säästyy töiden jälkeen aikaa perheelle tai omien ”akkujen lataamiseen”.
Anun vinkit työmatkapyöräilyyn
Työmatkapyörässä kannattaa olla nastarenkaat

3. Mitä tarvitset työmatkapyöräilyä varten? Hanki talvea silmällä pitäen nastarenkaat ja kunnon valot. Lukitse pyörä jämäkällä lukolla rungosta ja aina parempi jos saat sen valvottuun paikkaan säilöön. Huolla pyörää säännöllisin väliajoin ja tarkista mm. ketjut ja jarrut. Huolto on hyvä tehdä ainakin syksyisin ja keväisin. Pidennät pyörän käyttöikää putsaamalla sen kurasta ja hiekasta ajokertojen välillä. Jos sinulla on sähköpyörä, säilytä akkua talvella sisätiloissa. Kunnon kypärä on henkivakuutus. Myös heijastimilla varustetut asusteet ovat suotavia näkyvyyden parantamiseksi. Tuulen ja sateen pitävä takki ja housut ovat ehdottomat kuraisella kelillä. Rapakaaret taas estävät kuran roiskumisen. Ajolasit ovat niin ikään tarpeen etenkin kuraisella kelillä. Kunnolliset, pitävät hanskat suojaavat tuulelta ja kylmältä. (Sateen kestävään) reppuun pakataan vaihtovaatteet. Voi myös olla hyvä ajatus pitää mukana pumppu sekä paikkaustarvikkeet rengasrikkoa varten.

4. Työmatkapyöräily säästää rahaa. Panostettuasi kerran laadukkaaseen pyörään ajat sillä kauan. Laadukkaassa pyörässä on laadukkaat osat, eivätkä ne vaadi vaihtoa tai korjausta niin usein kuin edullisemmat mallit. ”Halvalla ei saa hyvää” -sanonta pätee luonnollisesti myös pyöriin. Kannattaa laskea kuinka paljon maksaa ajaa autolla töihin tai ostaa säännöllisesti julkisen liikenteen kausilippu. Laskuissa kannattaa ottaa huomioon myös auton vakuutus -ja muut kulut. Julkiseen liikenteeseen verrattuna säästät pyöräillen myös aikaa, kun bussien ja junien odottelut pysäkillä ovat historiaa.

 5. Työmatkapyöräily vähentää stressiä. Useiden tutkimusten mukaan pyöräily vähentää stressiä. Sen sijaan, että hyppää aamulla suoraan autonrattiin, saa pyöräillen raitista ilmaa. Aivot tuulettuvat ja mieli virkistyy. Kun laittaa kropan liikkeelle heti aamusta lähtee veri kiertämään ja herää uuteen päivään uudella energialla.

Tunturilla työmatkapyöräilyä, muista lukita pyörä

Seuraa liikunnallista elämäntapaani Instagramissa @anu.kiiveri