Mäntyharjulta Repoveden kansallispuistoon polkien

Teksti ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila

Nyt se on testattu, nimittäin Tunturi E275 sähköpyöräni akun kesto. Monesti kysytään, että kauanko se akku pyörässä kestää toimintakelpoisena? Se riippuu muun muassa siitä, että onko kesä vai talvi ja millaisissa olosuhteissa pyörällä polkee. On myös täysin eri asia polkea mäkistä polkumaastoa kuin tasaista asfalttia. Jutun luettua saat jonkinlaisen käsityksen siitä, että millaiselle pyöräretkelle ”uskaltaa” lähteä ilman vara-akkua. Oman reissuni aikana akku nimittäin näytti hyytymisen merkkejä juuri oikeaan aikaan eli silloin, kun saavuttiin majoituspaikan pihaan.

Mäntyharjulle pääsee kätevästi junalla ja siitä majoittumaan ihan aseman kylkeen mukavasti. Pyörän kuljettaminen junassa maksaa 5 Euroa junalipun lisäksi. Omalla autolla paikan päällä on toki kätevämpi liikkua, mutta kyllä monilta yrittäjiltä saa noutoapuakin. Jos Mäntyharjulla haluaa yöpyä, niin esimerkiksi B&B Pinus on ihana vanha puurakennus näköetäisyyden päässä asemalta. Idyllisen huoneen ikkunoista voi ihailla niin järvimaisemaa kuin auringonlaskua. Runsaan ja maittavan aamupalalautasen jälkeen kartta vaan käteen ja suunta kohti Repovettä (muista ladata akku aivan täyteen seuraavaa päivää varten).

Mäntyharju-Repovesi MTB-reitti on hyvin merkitty, noin 40 km pitkä rutistus. Vaihteleva, polun ja vanhojen hiekkateiden yhdistelmä, kiertelee useiden laavujen kautta aina Repoveden kansallispuiston laitamille saakka. Matkan varrella ei ole kahviloita tai muita ostospaikkoja, joten reppuun kannattaa pakata veden ja urheilujuoman lisäksi runsaasti energiarikasta syötävää. Erilaiset pähkinät, energiapatukat ja kuivahedelmät toimivat nopean energian antajina. Mukana kannattaa pitää myös vararengasta, karttaa (gps:n toimintaan ei voi aina ihan täysin luottaa), matkapyyhe ja uikkarit sekä tulentekovälineet (muutamia mainitakseni). Vara-akkukin voi olla ihan hyvä vaihtoehto, mutta se tuo lisää painoa selkään, joten itselläni sellaista ei ollut matkassa.

 

Matkoslammen laavu on ainakin mainitsemisen arvoinen levähdyspaikka ja siellä pääsee myös SAUNAAN! Paljon olen laavuja nähnyt, mutta saunaa en yleisellä laavulla koskaan. Pyöreän muotoiselta, tervatulta saunalta pääsee vieläpä pulahtamaan metsälampeen. Laavulla voi myös yöpyä ja siellä on aurinkopaneeli sähkölaitteiden lataamista varten. Pistorasiaa ei laavulla kuitenkaan ollut, vaikka USB-liitäntä löytyikin. Mäntyharju-Repovesi pyöräreitti on muuten palkittu aikoinaan, enkä ihmettele miksi. Se sopii mielestäni jo jonkin verran pyöräilleille tosin ”eihän se matka tapa vaan vauhti”. Oikeastaan oma asenne ratkaisee, sillä eihän kukaan ole kellon kanssa ottamassa aikaa. Reitti mutkittelee hyvin erityyppisillä poluilla. Kiviä sekä juuria on luvassa, mutta toisinaan ihanan sileät kangasmetsäiset polut hemmottelevat pyöräilijää. Toisiaan hiekkatien pätkät tuovat myös mukavaa vaihtelua matkan varrelle.

Käytin polkiessani lähinnä ”trail” toimintoa tai sitten en käyttänyt avustusta ollenkaan. ”eco” toiminto sopii minusta parhaiten tasaisille tieosuuksille ja tällä reitillä mentiin aika paljon ylös ja alas. Alamäissä kytkin avustuksen kokonaan pois. En tiedä säästääkö se akkua, mutta päättelen, että säästää. Myöskään ”boost” avustusta en juurikaan käyttänyt, sillä se on vain todella kiperiin tilanteisiin mielestäni. Toisaalta niitä tällä reitillä kyllä riitti paikka paikoin. Olen kuitenkin hieman arka maastopyöräilijä, joten pidän vauhdin maltillisena etenkin alamäissä. Repovedelle saavuttaessa maasto jyrkkenee paikka paikoin niin, että pyörän selästä on hypättävä alas. Olisin varmaan boostin avulla päässyt osan mäistä ylös, mutta välillä teki myös mieli verrytellä jalkoja.

 

Meille kertyi mieheni kanssa lopulta kilometrejä oman ennätykseni verran eli 75. Aloitimme pyöräilyn siis B&B Pinuksen pihasta Mäntyharjulta ja pistäydyimme Repoveden kansallispuistossa. Siitä jatkoimme vielä maantietä pitkin seuraavaan majoituspaikkaan Linkkumyllylle, mikä sijaitsee noin 15 km päässä Repoveden kansallispuiston pohjoiselta sisäänkäynniltä.

 Ja ai niin, se akun kesto! Avustuksen teho ylsi enää ”eco” asentoon noin kilometri ennen Linkkumyllyä. Onneksi edessä oli parin kilometrin alamäki, sillä punainen valo vilkkui jo. Linkkumyllyssä otimme kunnon löylyt ja pulahdimme järveen tapahtumarikkaan pyöräilypäivän päätteeksi.

Mäntyharju-Repovesi-reitti: mantyharju.fi

B&B Pinus: bbpinus.fi
Linkkumylly: linkkumylly.fi