Sähkömaastopyörä moneen menoon

Teksti – ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila 

Seuraa Anun menoa Instagramissa: @anu.kiiveri

Vettä sataa ja tuuli vihmoo kasvoihin, kun poljen jälleen kerran kuntosalilta kotia kohti. Matkaa suuntaansa kertyy nelisen kilometriä, mutta se ei tunnu enää missään-olenhan uuden Tunturi E275 sähkömaastopyörän onnellinen omistaja.

Palataan ajassa taaksepäin nelisen vuotta, kun kokeilin ensimmäisen kerran Teneriffalla sähkömaastopyörää. Minulla oli epäilykseni, sillä rinnastin tuolloin sähköavusteisen pyörän huonokuntoisten ja jopa laiskojen ihmisten menopeliksi. Oi, kuinka väärässä olinkaan! Poljettuani muutaman tunnin Teneriffan vaativassa maastossa olin myyty. Oma sähköpyörä jäi kuitenkin haaveilun tasolle, kunnes vihdoin tänä syksynä käsiini päätyi Tunturi E275 -mallinen sähkömaastopyörä.

Olen aina ollut ahkera hyötyliikkuja. Omaa autoa minulla ei ole ollut vuosiin, joten paikasta A paikkaan B on täytynyt liikkua joko jalan tai pyöräillen. Toki pidemmät matkat ovat taittuneet julkisilla tai mieheni auton kyydissä. Mietin pitkään, olisiko sähkömaastopyörä minulle sopivin vaihtoehto-kuljenhan pyörällä sekä asfaltilla, että hiekkateillä ja poluilla. Tämä menopeli tuntuu istuvan kaikkiin näihin olosuhteisiin. Erityisesti odotan talvisia kelejä, jolloin pääsen testaamaan pyöräni toimivuutta toivottavasti lumihangessa.

 

Millaista tällä pyörällä on sitten ajaa? Pyörä on tasainen ja jämäkkä ajettava. Satula on mukava enkä ole tarvinnut pidemmilläkään matkoilla esimerkiksi pehmustettuja pyöräilyhousuja. Vaativammassa maastossa ottaa oman aikansa hallita sekä vaihteet, että sähköavustus. Sen sijaan teillä niiden käyttö on vaivatonta ja yksinkertaista. Ainoa pieni ongelma (jonka olen käytössä havainnut) on löytää pyörälle sellainen säilytyspaikka, että sen saa kiinni jämäkällä lukolla johonkin kiinteään kohteeseen.

Olen hieman soimannut itseäni, että MIKSI en tajunnut sähköavusteisen menopelin näppäryyttä jo paljon aikaisemmin! Tai miksi edes harkitsin normaalia maastopyörää sähköpyörän sijaan. Olen listannut tähän alle tärkeimmät havainnot siitä, miksi jokaisen joko hyötyliikuntaa tai / ja pyöräilyä harrastavan kannattaisi päätyä hankkimaan sähköavusteinen pyörä:

  1. Pidemmät ja vaativammat lenkit. Sähköavustuksen ansiosta voin pidentää lenkkini pituutta. Jos aikaisemmin ajoin vaikka 20 kilometriä, voin nyt ajaa jopa tuplat. Pyörän sähköavustus toimii nimittäin mainiona apuna silloin, kun lähtee pitkälle lenkille, mikä osoittautuukin ”liian pitkäksi kuntoonsa nähden”. Jotenkin täytyy kuitenkin päästä kotiin ja silloin on onneksi apu lähellä. Samoin voin ajaa vaativampia lenkkejä. Tarpeeksi jyrkkä mäki pakottaa toisinaan hyppäämään satulasta alas. Mutta ei enää: kun laitan pienimmän vaihteen ja ”buustin” päälle, voin ajaa jyrkemmätkin mäet ylös asti.
  2. Matalampi kynnys lähteä harrastuksiin. Onko sinulla matkaa kuntosalille tai muuhun harrastukseen? Niin minullakin. Monesti liikunnallinen harrastus vie mehut kropasta niin, ettei millään jaksaisi ajaa enää takaisin kotiin. No nyt jaksaa. On IHANA tunne helpottaa paluumatkaa ”eco” tai ” trail” -avustuksilla. Hapoille treenatut jalat kiittävät ja toisaalta saavat tervetullutta palautusta matkalla kotiin. Koenkin niin, että liikkeelle on helpompi lähteä, kun paluumatkan tietää sujuvan kevyemmin.
  3. Matka taittuu nopeammin. Oletko usein myöhässä tai tuottaako aikataulut ongelmia? Minäkin olen välillä myöhässä. Touhuan kotona ja sitten huomaan, kuinka onkin jo kiire. Aikaisemmin poljin hiki hatussa töihin, missä ei ole suihkutiloja. Enää minun ei tarvitse ajaa itseäni hikeen, mutta samaan aikaan pääsen perille nopeammin-kiitos uuden sähkömaastopyöräni.
  4. Kunto kasvaa kohisten sähköavustuksesta huolimatta. Itse en suinkaan hankkinut sähkömaastopyörääni siksi, että pääsisin helpommalla TREENATESSANI. Itse asiassa käytän sähköavustusta hyvin harkiten. Pidän avustuksen ikään kuin ”varalla” niitä tilanteita varten, jolloin jaloista loppuu ”potku”. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi jyrkät nousut, kova vastatuuli tai pyörälenkin loppupuoli. Sähköavustusta vaativaksi tilanteeksi luen myös tilanteen, jolloin treenaan kovakuntoisen mieheni Tommin kanssa. En nimittäin pysy hänen perässään välttämässä ilman pientä avustusta.
  5. Harrastuksen aloittaminen pitkän tauon jälkeen. Jos olet tilanteessa, että kunto on päässyt laskemaan, niin tässäpä oiva henkilökohtainen kuntovalmentaja. Sähköavustus onkin siitä mahtava juttu, että se auttaa juuri sen mukaan, mitä kukin tarvitsee. Sähkömaastopyörä ei siis ole vain huonokuntoisten tai toisaalta himourheilijoiden tarpeisiin. Se taipuu moneen ja antaa mahdollisuuden kuntoiluun hyötyliikunnasta vauhdikkaaseen polkuajoon.