Talvipyöräilyä säässä kuin säässä – näillä vinkeillä onnistut

Teksti ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila

Syksyllä ounastelin, että kuinkahan se talvipyöräily sujuu sitten, kun pakkaset kiristyvät ja lunta alkaa tulla kunnolla.  Pyöräily talvella voi tuntua ikävältä ajatukselta silloin, kun pakkasta on paljon ja lumikinokset kasvavat silmissä. Itse olen hyötyliikkunut aina: niin pyörällä kuin kävellenkin. Aikaisemmin koetin väkisin vääntää vanhalla ”mummopyörälläni” hangessa. Ja auta armias, jos pyöräteitä ei ollut aurattu joku aamu, kun hyppäsin pyörän selkään. Matkanteko oli hidasta, hikistä ja yhtä tervanjuontia. Välillä piti hypätä satulasta alas ja taluttaa. Kapeat renkaat jäivät jumiin lumikasoihin, polkeminen kävi työstä ja ajo oli huteraa. Kaiken huipuksi paita oli hiestä märkä, kun lopulta saavuin töihin. Eikä meillä ole töissä suihkumahdollisuutta. Onneksi tänä talvena on toisin.

Tässä minun vinkkini talvipyöräilyyn, nappaa sopivimmat itsellesi:

Tärkeää muistaa pyöräillessä erityisesti, kun pakkasta on paljon:

Sanomattakin lienee selvää, että jos polkiessa tulee kylmä, tulee myös pyöräilystä yhtä selviytymistä. Panosta kunnolliseen pukeutumiseen. Valitse jalkaasi kengät, jotka ovat lämpimät ja pitävät myös kosteutta. Minulla on pyöräilykenkinä monikäyttöiset talvikengät nastoilla, jotka pitävät varpaat lämpiminä kovillakin pakkasilla. Nastat taas estävät liukastumasta, kun pyörän selästä täytyy jalkautua. Kerrospukeutuminen on kaiken A&O. Kerrasto alle ja päälle kerroksia sen mukaan, mitä on pakkasta. Kerroksia on helpompi ottaa matkalla pois, kuin lisätä. Päähän ohut pipo ja sen alle ”kypäräpipo”. Käsiin rukkaset lisähanskoilla, jotka pitävät myös viiman loitolla. Itselläni eivät toimi paksutkaan hanskat, vaan rukkaset toimivat paremmin. Kovilla pakkasilla otan myös pyörän akun mukaani lämpimään, jos säilytän pyörää pidemmän ajan ulkona.

Lumisen kelin muistilista:

Minulla on allani Tunturi E275 sähköpyörä. Sen renkaat eivät ole niin leveät kuin esimerkiksi fatbikessä. Sähköpyörä kannattaakin valita sen mukaan MISSÄ pyöräilee. Itse pyöräilen vähemmän talvisilla poluilla. Sen sijaan käytän pyörää paljon teillä, missä tämä malli toimii mainiosti vaikka lunta olisi enemmänkin. Minulla ei tarvitse olla niin leveät renkaat, sillä tämä pyörä toimii mainiosti kevään tullen metsäpoluillakin. Sen sijaan olen panostanut talvirenkaisiin. Niillä pyörä pureutuu tiehen liukkaallakin kelillä. Suosittelen siis ehdottomasti talvirenkaita niille, jotka pyöräilevät paljon talvisilla teillä. Psst. Tiesitkö, että Tunturin sähköpyörässä on ”walk” toiminto? Saat sen käyttöön painamalla pitkään avustuspainiketta. Walk on mainio apu silloin, kun lunta on paljon ja joudut jostain syystä taluttamaan pyörää esimerkiksi ylämäkeen. Pyörän talutus nimittäin keventyy huomattavasti.

Tuulisella säällä:

Luotan kerrospukeutumiseen myös tuulisella kelillä. Mutta jos pakkasta ei ole paljon, ÄLÄ laita liikaa kerroksia. Toki riippuu millaiselle lenkille olet lähdössä, mutta vaikka aluksi tuntuu viileältä, olet seuraavan mäen jälkeen hiestä märkä, mikäli vaatetta on päällä liikaa. Ohuempi kerrostaminen riittää, kunhan päällä on tuulenpitävä takki. Sama koskee sadekelin säätä-märkänä on ikävää pyöräillä-vaikka emme sokerista olekaan tehtyjä. Ohut windstopper-pipo blokkaa tuulen ja kovemmalla viimalla laitan vielä hupun päähäni(toimii myös kovalla pyryllä). Pyöräilylasit estävät silmien valumisen, mikä ainakin allekirjoittaneella on yleistä. Käytän aurinkoisemmilla keleillä urheiluaurinkolasejani, mutta illan tullen lasien tulisi olla kirkkaat.

 

Yleistä talvipyöräilystä:

Panosta kunnollisiin talvirenkaisiin ja hanki sellainen erityisesti eteen. Jos pyöräilet paljon pehmeillä alustoilla varmista, ettei pyörissä ole liikaa ilmaa. Löysempi rengas toimii paremmin talvisilla poluilla. Kunnolliset valot ovat pimeässä ajelijan paras turva. Ensinäkin näet minne ajelet pimeämmillä pätkillä ja NÄYT paremmin muulle liikenteelle. Suosittelen myös lämpimästi kertaamaan liikennesääntöjä (tosin tämä koskee ihan ympäri vuotista pyöräilyä).

IHANIA TALVISIA AJELUHETKIÄ KAIKILLE!

PS. Jos kiinnostaa seurata minun talvipyöräilyäni ja liikunnallista elämäntapaa, niin löydät minut Instagramista: @anu.kiiveri